S.C.O.R.

Dan CÂRLAN, la discuțiile pe grila de salarizare din administrația publică locală

Ministrul Muncii, Raluca TURCAN, recunoaște inechitățile din sistem
Chiar dacă organizația națională a Corpului Profesional al Secretarilor Generali ai Comunelor din România încă nu este formalizată la nivel oficial, dl. Dan CÂRLAN, secretarul general al comunei Tarcău, județul Neamț, a participat la consultările desfășurate la Ministerul Muncii pe tema salarizării, în componența delegației Asociației Comunelor din România. Este prima activitate de acest nivel la care participă activ reprezentantul secretarilor generali, lucru care înseamnă deja o recunoaștere a faptului că secretarii generali reprezintă o voce distinctă, puternică, de care trebuie să se țină seama. Desigur, acest lucru va fi mai evident cu cât mai multe filiale județene se constituie și se alătură Corpului Profesional, sporind forța acestuia de negociere; din acest punct de vedere, fiecare dintre secretarii generali care stă pe margine și care nu se alătură Corpului Profesional reprezintă o pierdere, o scădere a capacității organizației de a promova și apăra interesele comune, ca să nu mai vorbim despre faptul că este incorect ca unii să muncească iar de rezultatele muncii lor să profite și cei care nu se implică.
Important de remarcat este și faptul că primarii și secretarii generali au mers la discuții cu o poziție comună, lucru observat de către reprezentanții ministerului; dacă primarul și secretarul general vor constitui „un tot unitar”, așa cum își dorește președintele A.Co.R., dl. Emil DRĂGHICI, cu siguranță că multe probleme își vor găsi mai repede rezolvarea.
Iată ce spune dl. Dan CÂRLAN despre consultările de la Ministerul Muncii:
La rândul său, după ce luat la cunoștință poziția primarilor și a secretarilor generali, doamna ministru Raluca TURCAN a declarat:

„Pentru aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire, sunt acum salarii de bază diferite. (...) Diferenţa între doi angajaţi cu aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire şi care fac acelaşi lucru, nu are nicio logică. Alt exemplu, un consilier grad profesional superior, angajat la Consiliul Judeţean, câştigă cu peste 4.000 de lei în plus faţă de un angajat cu aceeaşi funcţie, dar într-o primărie de comună. Deci pentru aceeaşi pregătire, aceeaşi funcţie, aceeaşi răspundere avem o diferenţă de 800 de euro lunar pentru unii, respectiv de aproape 10.000 de euro anual”

Raluca Turcan, Ministrul Muncii

Mai multe despre cele discutate la Ministerul Muncii, aflați din înregistrarea primei ședințe de lucru de la județul Neamț, relatate de către dl. Cârlan, de la minutul 22.

Share:

Share on facebook
Share on twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Precizare:
CPSGCoR își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Corpul profesional roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, corpul profesional va modera comentariile, renunțând la cele pe care le consideră nepotrivite.