S.C.O.R.
Pari Match

Premieră în România: PRIMUL PACHET INTEGRAT DE DIGITALIZARE PENTRU ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ: 7 APLICAȚII + WEBDESIGN

Dintre cei 1.796 de secretari generali ai comunelor, membri în Corpul profesional, au votat 1.031, ceea ce înseamnă 57,41%. Este un procent peste media alegerilor generale din România ultimilor zece ani, dacă ar fi să fac o comparație. Interesant cu adevărat este altceva: din cele peste o mie de voturi, DOAR UN SINGUR VOT A FOST ÎMPOTRIVĂ!  Ce spune asta? Că secretarii generali sunt deja o oală sub presiune și pot răbufni în orice clipă! Revendicările pe care le au sunt multe și vechi dar niciun guvern nu a ținut seama de ele. Nemulțumirea generată de lipsa dialogului ori, și mai rău, de „dialogul surzilor” a ajuns să se reverse acum, în mandatul Ciucă; rămâne de văzut cât de receptivi vor fi guvernanții la cererile secretarilor generali. Dacă este să-mi exprim opinia, cred că, cel puțin la început, Guvernul va trata cu autosuficiență, superficialitate, chiar cu o anumită aroganță acțiunile de protest inițiate de către secretari. Faptul că de la Revoluție încoace niciun Guvern nu a avut de-a face cu un protest articulat și dus la capăt din zona administrației publice locale, este de natură să dea și actualului Guvern o încredere puternică că lucrurile vor sta la fel și de data acesta: ceva gălăgie prin presă, acțiuni disparate ici și colo, fără impact semnificativ, un „dansul pinguinului” și cu asta, basta! Mai mult, fondul general pe care se grefează conflictul de muncă al secretarilor generali nu este unul favorabil din punct de vedere al opiniei publice. Îi va veni mănușă Guvernului să spună că, în timp ce țara trece prin clipe grele, economic vorbind, secretarii vor salarii nesimțite – și sunt convins că nu va ezita să lanseze în spațiul public această gogoașă, dacă va vedea că lucrurile devin serioase!

Prin urmare, în fața Corpului se află o misiune deosebit de grea! Ca să aibă sorți de izbândă, secretarii generali de la comune trebuie, în primul rând, să demonstreze o solidaritate de fier! Este momentul să-și convingă colegii care n-au aderat încă la Corp să o facă; este momentul să obțină sprijinul secretarilor generali de orașe și de municipii, fără de care vor fi izolați în media; au nevoie de un calendar precis al acțiunilor de protest iar acestea trebuie să fie coerente, graduale, oricând deschise dialogului și negocierii („nu-ți pune adversarul cu spatele la perete pentru că nu are unde să se ducă decât în față și te va lovi!”). Și au nevoie de disciplina protestului: dacă decid o anumită acțiune, apoi chiar să se țină de ea! Orice fisură în organizarea descrisă va induce imaginea de slăbiciune și de neseriozitate și va fi exploatată cu siguranță!

Este de remarcat și de salutat că, pentru prima dată, interesele secretarilor generali și cele ale primarilor par să se apropie! Astfel, în lista revendicărilor secretarilor se află un punct care se referă direct la primari iar în lista transmisă de către primari Guvernului (și primarii au o stare de … nervozitate accentuată la adresa modului în care sunt tratați, cam ca a treia roată la căruță) există un punct explicit care cuprinde și situația secretarilor generali.

Este limpede că bătălia se va duce în media, pentru câștigarea opiniei publice. Nu sunt prea convins că secretarii generali sunt pregătiți și că au capacitatea de a purta un astfel de război dar mi-aș dori să fie conștienți de acest lucru și să înțeleagă că-i așteaptă o luptă de tranșee, de lungă durată, de uzură. Cine rămâne în picioare la final, acela câștigă! Că tot veni vorba: am auzit pe unii secretari generali că „dacă nici acum nu iese nimic, ieșim din Corp, că oricum nu-i în stare să facă ceva”!. Oameni buni, Corpul nu-i nimic altceva decât suma dumneavoastră! Dacă dumneavoastră puteți, poate și Corpul! Dacă, nu, nu-i vina Corpului că cedați! Cei care gândesc așa ar putea totuși să facă un serviciu celorlalți colegi: să iasă acum din organizație pentru că nu fac altceva decât să o slăbească la primul ei test adevărat!

P.S. Stimați secretari generali, din partea administratorului platformei, vă transmit rugămintea de a nu mai uita parola și userul; dacă o uitați, lucru omenesc, urmați pașii simpli de resetare din platformă! Cu ocazia referendumului, două zile am fost blocați de cel aproape 800 de telefoane cu un singur subiect: resetarea parolei! Un pic de respect, vă rog, pentru munca (gratuită) a colegilor mei! Și, de acum înainte, fiți cu ochii pe platformă pentru că aici vor fi publicate informațiile cu privire la pașii următori ai conflictului de muncă.

Referendumul cu privire la declanșarea conflictului de muncă s-a desfășurat on-line, pe platforma www.secretarigenerali.ro (CPSGCoR este singura organizație din administrația publică care dispune de o astfel de facilitate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Precizare:
CPSGCoR își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Corpul profesional roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, corpul profesional va modera comentariile, renunțând la cele pe care le consideră nepotrivite.