S.C.O.R.

MANIFEST ÎMPOTRIVA DESFIINȚĂRII ORI COMASĂRII COMUNELOR!

Adunarea generală a Asociației Comunelor din România, 11-14 februarie 2024, București, Hotel Marriott:

Mai sunt puține ore până când se deschide cel mai important eveniment al administrației publice locale din România: Adunarea generală a Asociației Comunelor din România; în intervalul 11-14 februarie 2024, la București, Hotel Marriott, peste 340 de primari de comună din toate județele țării se reunesc pentru a dezbate soarta satului românesc – și nu este nicio exagerare!

În urma unor multe guvernări ineficiente, a cheltuirii banului public fără o minimă viziune pentru viitor, bugetul țării este într-o situație puțin spus dificilă – și este musai de găsit o formulă de echilibrare, altfel se duce țara cu oiștea-n gard! Numai că politicienii noștri par a fi decupați din Caragiale: „Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale!”. Fără să umble la marile robinete pe unde se scurge vlaga țării (oare de ce?!), au cășunat pe comune, acarul Păun al reformei ce va aduce, chipurile, munți de bani la buget! Comasarea comunelor este marota zilelor noastre pentru toți neaveniții care, probabil, nici măcar nu gândesc la consecințele unui astfel de act făcut cu ghiotura!

O propunere de bun-simț, avansată chiar zilele trecute de către domnul Emil DRĂGHICI, președintele ACoR, aceea de a fi redus cu 4 numărul de consilieri locali la toate comunele, orașele, municipiile și consiliile județene, fapt care ar conduce la economisirea sumei echivalente cu cea obținută din comasarea a sute de comune, nu a trezit interesul nimănui – și este clar de ce: partidele ar pierde peste 13.000 de sinecuri politice! Soluții pentru păstrarea unei organizări care are în spate secole de istorie, în cele mai multe cazuri, care s-a sedimentat în ADN-ul comunității rurale, există și sunt sprijinite de cifre și date de necontestat – iar aceste argumente vor fi prezentate public și discutate în prima zi a lucrărilor Adunării generale, denumită simbolic și inspirat ȘEZĂTOAREA SATULUI ÎN CAPITALA STATULUI.

Este ziua când, pe aceeași scenă, vor conferenția despre spiritualitatea spațiului rural, despre temelia națiunii dar și despre realitățile economico-sociale cu care se confruntă comunele legendarul Dorel VIȘAN, Mircea DIACONU, Dan PURIC și, o surpriză extraordinară, scriitorul, publicistul, scenaristul Dinu SĂRARU (de altfel, este interesant că doi dintre protagoniștii principali ai filmului „Ticăloșii”, inspirat din romanul „Ciocoii noi cu bodyguard” al lui Dinu Săraru sunt prezenți alături de domnia-sa pe scena Adunării generale!). Iulian STĂNESCU, dr. în sociologie, președintele Sfatului Național pentru Stabilitate, Armonie și Tradiții va prezenta „Manifestul Asociației Comunelor din România, împotriva desființării sau comasării abuzive a satelor”! Apoi va urma dezbaterea SATUL ROMÂNESC, SAT EUROPEAN, cu invitați din țară dar și din Franța, Belgia, Polonia, Germania. Șezătoarea mai are multe momente interesante, incluziv artistice, dar vă lăsăm să le descoperiți singuri – lucrările vor fi transmise live pe platformele www.acor.ro și www.faxmedia.ro.


După-amiaza zilei de luni este rezervată Premiilor Asociației Comunelor din România – 2024, o gală în care vor fi înmânate distincțiile ACoR, pentru anul 2023, Ordinele, trofeele și diplomele: Nicolae SABĂU, ediția a XVII-a, Corneliu LEU ediția a XIV-a, Ivan PATZAICHIN, ediția a IX-a, ZETEA, ediția a VII-a, Dinu SĂRARU, ediția a VI-a; de asemenea, va fi acordat titlul „Comuna Comunelor”, ediția a II-a iar primarii aflați la cel de-al treilea mandat în fruntea comunităților vor primi Titlul, certificatul, trofeul și diploma de excelență „Primar de 3 stele”.  Ceremonia va fi presărată cu momente artistice din Ciprian Porumbescu, Ennio Morricone, Antonio Vivaldi, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler și Jacques Ibert, susținute de către Ioana Balaşa, flautistă a Filarmonicii „George Enescu” din București, Radu Dunca, vioară, concertmaistru al Operei Naționale din București și pianistul Tudor Scripcariu, doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică București.

Marți, 13 februarie, lucrările continuă, de data aceasta având ca invitați miniștri și secretari de stat din Guvernul Ciolacu (este posibil ca și premierul să ajungă la eveniment pentru a răspunde la întrebările primarilor).

Sunt multe lucruri interesante și inedite care fac din ediția 2024 a evenimentului una deosebită de cele de până acum și se cuvine să mai remarcăm două astfel de momente: semnarea protocolului de colaborare între filialele județene ale ACoR și compania Arhisoft Management pentru dezvoltarea unei aplicații informatice ultraspecializate precum și a acordului de parteneriat prin care compania Big Media va pune la dispoziție gratuit, unui număr de 200 de comune (câte 5 comune/județ, cele cu cel mai mic buget), licențe pentru utilizarea Aplicației de digitalizare a proceselor administrative locale decizionale (HCL și Dispozițiile primarului), singurul instrument care a eliminat complet hârtia din circuitul acestor acte administrative; mai mult, comunelor care nu au pagină web ori aceasta este veche din punct de vedere tehnic, compania Big Media, tot gratuit, la va reface/construi și această infrastructură digitală. De, unii fac gale de digitalizare unde se felicită singuri cât de „informatizat” a ajuns satul românesc, alții chiar contribuie cu ceva concret la atingerea acestui deziderat…

Precizare:
CPSGCoR își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Corpul profesional roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, corpul profesional va modera comentariile, renunțând la cele pe care le consideră nepotrivite.

Share:

Share on facebook
Share on twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *